3D tisk půjde v budoucnosti využít na zlepšení opravitelnosti výrobků. 

Vila nedaleko pražského metra Hradčanská vypadá zvenku neobývaně. Málokdo ví, že tu ve sklepě sídlí patrně největší 3D tiskové centrum v republice. Majitel 3D tiskárny Makers Lab Adam Jech není pouze «tiskař». O 3D tisku přednáší, pořádá workshopy, učí lidi jak namodelovat vlastní předměty k tisku a tiskárny si i sám staví. Desítky tiskáren ve sklepě jednou ve dne v noci, tisknou vše od reklamních předmětů, po náhradní díly do spotřebičů, které výrobci úmyslně nedodávají, aby nás donutili koupit nový výrobek. A právě to nás zajímalo. Může 3D tisk pomoct s opravami nekvalitních a často úmyslně neopravitelných výrobků? Opravárně odpovídá Adam Jech.

V 3D tisku je podle mnohých budoucnost. Co všechno se dá vlastně vytisknout?

 Adam: 3D Tisknout se v dnešní době dá hodně věcí, ale nesmíme zapomínat na to, že je je i mnoho druhů 3D tiskáren. Jsou stroje pro medicínské   účely, které dokážou tisknuot kloubní náhardy, a jsou například šperkařské stroje. Tou nejběžnější tiskárnou je v dnešní době zařízení, které tlačí   roztavený plast. Takovýto stroj vám dokáže vytisknout vše od háčku do kuchyně, přes hračku pro děti, až po prototypový nástroj do výroby. Využití je ale   určitě ještě mnohem širší. Kdybych měl mluvit za sebe, tak toho 3D tiskárna zvládne opravdu hodně, ale záleží na tom, kdo jí ovládá.

 Kde se 3D tisk v současnosti používá nejčastěji?

 Adam: Nejčastěji se 3D tiskrána používá v prototypovacích dílnách a v kůlnách všech možných bastlířů a kutilů. Automobilový a letecký průmysl   zařadil 3D tisk již před několika lety mezi své standartní výrobní prostředky. Hodně průmyslových hal 3D tiskárnu dnes využívá jako pomocný nástroj, a   v pohledu do budoucna všechny výrobní procesy chtějí 3D tisk zařadit i do běžné výroby. 

Kde se 3D tisk vyplatí? V jakých oborech může podle vás díky 3D tisku přijít revoluce?

Adam: Bohužel takto paušálně se to říci nedá. Vyplatí se každému, kdo si pro takový stroj najde uplatnění. Je to stejné, jakoby jste se ptal, kde se uplatní plotr. 3D tiskrána se vyplatí každému, kdo jí potřebuje rychle větší množství reálných věcí. Každý, kdo řeší rychlost výroby. každý kdo chce personalizovat svou produkci, každý kdo chce vyrábět a nechce čekat, než mu to dojede z Číny v 1000 kusech. Uplatnění je opravdu veliké.  

A v jakých oborech přijde ona revoluce?

Adam: Myslím, že ve všech, a důkazem toho je již probíhající čtvrtá průmyslová revoluce s názvem " Průmysl 4.0 ".  

Setkáváme se často s tím, že výrobci úmyslně vyrábí některé součásti zejména elektrospotřebičů nekvalitně? Po čase se rozbijí, nové nejsou k dostání. Chodí k vám lidi s prosbou o jejich vytisknutí?

Adam: Lidé, kteří mají trošku ekologické smýšlení a snaží se bojovat s konzumem jsou poměrně častými zákazníky. Kolejnice, držáky koleček, zadní stěny čudlíků a redukční převody. nejedná se nutně o věci které jsou "schálně vyrobeny na kratší životnost", ale i věci které jsou tak staré že se k nim již náhradní díly prostě nedají sehnat. Nedávno sem přišla paní, která si nechala vytisknout náhradní díl k mixéru. U těch se často brzy ojezdí plastové kolečko, které pohání metlu. Zbytek výrobku je přitom v pořádku. Vyrobili jsme jí ho, oprava pak byla otázkou minut. A mixér jí bude ještě dlouho fungovat.

 Jak se vám podařilo rozbitý díl vyrobit?

 Adam: Buď je potřeba schéma, ale to výrobci téměř nikdy veřejně neposkytují. Nebo výrobek potřebujeme vidět, naměřit si to a pak namodelovat.

 Je to podle vás cesta, tisknout náhradní díly, které nejsou k dostání?

 Adam: Je to určitě cesta, dříve to bylo úplně běžné, že se například hrnce drátkovaly a věci opravovaly, společnost nás nutí abychom plýtvali a kupovali   nové věci. Náhradní díly velice často stojí víc než nová věc nebo nejsou vůbec k dostání. Každý, kdo se rozhodne jít cestou věci si opravovat, tak se   domnívám, že 3D tisk nemine. Aktuálně jsou největším problémem zdrojová data, která jsou tou nejdražší pořizovací hodnotou. Tiskárny potřebují dvě   věci, materiál a data. Materiál je spotřební zboží, stejně jako data, která jsou pro fungování potřebná. Dokud nám výrobci nedají zdrojová data, bude   vždy krok k 3D tisku lemován modelářskou prací.

Vyřešila by to databáze nejčastějších náhradních dílů? Uvažujete o něčem takovém?

Adam: Knihovna prvků by vše řešila a fungovat opravdu začne až bude mít doma každý tiskárnu a bude ochotný svá namodelovaná schémata sdílet s ostatními, zakázková výroba 3D tiskem není totiž úplně ta nejlevnější služba. Myslím, že koncept Opravárny a Makerslabem bude mít právě takovouto databázi na svědomí.

Na kolik vyjde tisk jednoho takového drobného dílu?

Adam: Drobný díl vyjde kolem dvou tří stovek. Větší díly kolem tisíce korun. 3D modely vyráběné na míru budou vždy v řádech stakorun. Tento výdaj je však jednorázový.

Může si tiskárnu pořídit kdokoliv? Jak náročné je jí ovládat?

Myslím, že ano. Dnes jsou na trhu stovky tiskáren a jsou připraveny i pro běžného uživatele, tipnu si říct, že to zvládnou i 12 leté děti. Náročnost s každým dnem klesá a mnoho lidí má 3D tisk jako životní styl. Myslím, že již není na co čekat. Ovládání se opravdu rovná běžnému nářadí v dílně.

A pokud jde o programování tištěných předmětů? Je to hodně těžké?

Discipína 3D modelování není obtížná, je na trhu opět mnoho aplikací, které se snaží práci usnadnit, ale mají své limity. Profesionální modelování je opravdu hodně obtížné a pokud se někdo snaží naučit něco tak komplexního, jako jsou konstrukční programy, tak vždy říkám, «ševče drž se svého kopyta». Opravdu každý by měl dělat to, co mu jde a v čem je dobrý. Nemůžeme všichni dělat všechno.

Pořádáte i kurzy. Musí člověk něco umět, aby mohl přijít, nebo může přijít i laik, který o 3D tisku nic neví? Za jak dlouho byste ho naučil navrhnout si vlastní model?

V Makerslabu pořádáme řadu kurzů jak pro uplné začátečníky, tak i pro pokročilé uživatele.  A myslím, že po absolvování kurzu modelování si opravdu zvládnete vymodelovat vlastní model. Po kurzu seznámení s 3D tiskárnou si můžete i vlastní tiskárnu odnést a ještě ten den začít tisknout.

Co plánujete do budoucna?

​Plánů je spousta, ale musím se krotit, mám jen jedny ruce a den má jen 28 hodin :-D.  Aktuálně je zájem dostat dostatečně do povědomí lidí, že je tu připravená 3D Továrna (http://www.openinnovations.cz/3dtovarna), která dokáže obsloužit 3D tiskem opravdu každého a velice rychle. A pak to bude asi již jednou zmíněná databáze modelů ve spolupráci s Opravárnou.

 

 Adam Jech, majitel Makers Lab

 Začal jsem podnikat na volné noze  v oblasti 3D tisku. Rád bych své znalosti a nadšení poslal dál k lidem, které to bude zajímat. Už na škole jsem se dostal do   kontaktu s 3D tiskem, ale to jsem ještě netušil, že mě to jednou bude živit. Jako koníček možná. Po skončení studií architektury jsem se vrhnul do stavařiny, hlavně   tvorba návrhů a projektantská činnosti, skleněné konstrukce a LOP (Lehké obvodové pláště). S první podomácku postavenou tiskárnou jsem se rozhodl, že 3D tisk je   ta správná volba a nyní již obsluhuji fungující portál pro 3D tisk, vyrábím na zakázku a modeluji právě pro 3D tisk.